Independenții la FESTIVAL – FNTI 2014

Toamna aceasta nu cad frunze, ci plouă cu festivaluri de toate formele și mărimile. Dacă înainte număram evenimentele pe degetele de la mâini, acum putem să adăugăm și picioarele, că tot nu ne ajung să listăm tot ce-i frumos prin oraș. Avem festivaluri de comedie, de stradă, de teatru, de istorii recente, de dans, de dans puțin mai diferit, de armonii poetice, de animații, de film, de proiecții de spectacol, de muzică și lista nu se oprește aici. Ideea e că avem de unde să alegem!
Dar hai să ne concentrăm pe teatru, că tipul acesta de spectacol nu ne obosește niciodată. După un FNT matur și impunător vine și rândul mai tânărului și mai proaspătului FNTi, o sărbătoare a independenților care încearcă să clarifice puțin care-i treaba cu statutul de independent și cu spectacolele care se joacă ba prin grote, ba mai aproape de cer. După ce anul trecut am văzut câteva spectacole care ne-au rămas în suflet vă recomandăm să încercați și voi aceste spectacole mai aproape de oameni. Așa că între 3 și 9 Noiembrie ne vedem acolo!
fnti
De pe site-ul lor, vă transmitem următoarele:

Festivalul Naţional de Teatru INDEPENDENT (FNTi), cel mai important eveniment adresat artiștilor independenți din Romania, își propune să aducă la București aproximativ 200 de artiști din toată țara, pentru a doua ediție care va avea loc între 3-9 noiembrie 2014.

Existența acestui Festival este imperativă. Apariția sectorului cultural independent, din care Teatrul face parte, este o consecință firească a schimbărilor politice survenite în urmă cu 25 de ani, cu deosebirea că teatrul independent românesc – până la apariția FNTi – a fost perceput mai degrabă ca o inițiativă individuală de supraviețuire și nu ca un sector consistent, generator de locuri de muncă, de servicii, dar mai ales un spațiu cultural-artistic novator, care își aduce activ contribuția la emanciparea și educarea societății românești.

Prin crearea unei infrastructuri ce anual va reuni creatori și consumatori care frecventează zona independentă de teatru, FNTi își propune să impulsioneze şi să sprijine producția de spectacole noi, respectiv să apropie publicului larg de acestea. Dincolo de afirmarea unui altfel de festival de teatru, FNTi își propune organizarea și consolidarea unei comunităţi teatrale active la nivel national, precum și facilitarea de întâlniri și schimburi între acest sector creativ și zona de business – potențiali susținători și distribuitori de producţii de teatru independent.

Festivalul va selecționa și aduce în București producţii independente din întreaga ţară, va organiza workshop-uri pe teme relevante legate de funcționarea și sustenabilitatea în zona de teatru independent, va facilita întâlniri, dezbateri și dialoguri pe teme legate de organizarea și funcționarea sectorului de teatrul independent pentru o mai bună vizibilitate și pentru crearea unui context în care toți cei implicați să se bucure de deplină libertate artistică și recunoaștere a activității lor.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s