Cum am ajuns să fac PR Cultural

Vania Pierșinaru:

Când eram mică o întrebam zilnic pe mama ce-am ales eu de pe tăviță când mi s-a rupt turta. Mă gândeam că în felul acesta voi primi soluții și îmi voi da seama ce vreau să fiu când cresc mare. Îmi spunea – cartea, pixul, oglinda și sarea. Mă întristam când mă gândeam că nu mi-a pus și mie acolo o pensulă sau o foarfecă – pentru că asta îmi plăcea cel mai mult la vremea aceea: să pictez orice bucată de foaie liberă (inclusiv cele de pe cărți, am stricat foarte multe) și să construiesc chestii din nimic (haine pentru păpuși, felicitări, colaje, mici case). Cu ”centrul atenției” n-am avut niciodată o relație prea fericită – pe la patru ani eram cu soră-mea în vizită la o prietenă d-ale ei care a vrut să ne fotografieze. Când m-am văzut singură în fața aparatului am început să plâng. În hohote. De-abia m-au convins să stau pentru o poză. Apoi, pe la cinci ani aveam niște prieteni de familie care aveau o fiică de-o seamă cu mine: ne puneau muzică și ne îndemnau să ”dăm din fund”. Cealaltă tipă se descurca de minune, însă eu chiar nu voiam să fac asta și mă întrista faptul că lor li se părea distractiv. În generală și în liceu au urmat momentele de ”blackout” care mă întâmpinau de fiecare dată când eram ascultată în fața clasei… 

1975180_10152368012444288_8768864712011900614_n

Paradoxal, am ajuns la facultatea de Comunicare și Relații Publice. Mi-am dat seama că nu a fost o alegere tocmai inspirată pentru că n-aș putea să ajut imaginea unui produs sau serviciu în care să nu cred (nu pot să mint). Dar am avut buna inspirație de a mă înscrie la cursuri de actorie (Teen Media). Nu m-am îndrăgostit de scenă, așa cum poate v-ați fi așteptat, ci mi-am dat seama că îmi doresc să fac parte din lumea artistică, dar din culise. Și-atunci am găsit o nișă foarte puțin băgată în seamă – PR-ul cultural. Așa am ajuns să lucrez pentru teatrul independent În Culise și pentru cursurile de actorie Teen Media. Mai mult decât atât, am înțeles că nu sunt o prezență groaznică pe scenă sau în fața oamenilor (așa cum îmi imaginam), iar lucrul acesta m-a ajutat foarte mult în proiectele care au urmat.

Pentru credibilitate și pentru a fi mai aproape de lumea spectacolului aveam nevoie și de cunoștințe teoretice în domeniu. Studiile culturale sunt destul de slab reprezentate în lumea academică, dar am găsit totuși un masterat care să fie pe gustul meu: Spectacol, multumedia și societate – de la CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii. De aici, pasiunea pentru ce se întâmplă în culise s-a transformat în dragoste și sete de spectacol, sub toate formele lui. Nu m-au plătit și nu m-au rugat să scriu asta, dar simt că am o datorie morală de a povesti și altora că CESI este un loc unde încă mai poți să întâlnești oameni-model, spre care să privești cu admirație. Și se întâmplă lucrul acesta încă dinainte de a lua contact cu profesorii de la cursuri, de la prima întâlnire din secretariat cu Simona Chiaburu. Știu că suntem mulți cei care au fost uimiți și recunoscători pentru bunătatea ei. Eu, personal, m-am îndrăgostit cel mai tare de profesorii de teatru – Cristina Modreanu și Octavian Saiu. Pentru că uneori au fost mai mult decât profesori și mi-au stârnit interesul să descopăr mai mult, să-i citesc și să le urmăresc activitatea fără să ne fi sugerat vreodată să facem asta. Sunt genul meu de oameni – știu mult, vorbesc puțin și transmit esențialul. Și m-au inspirat și mi-au dat încredere că acesta este drumul meu.

cesi

În luna Septembrie se fac din nou înscrieri la CESI pentru studiile masterale și doctorale. Recomand cu drag tuturor celor care au puțin timp liber și dorință de a se apropia de lumea aceasta. Eu mă bucur enorm că am reușit să aleg bine.. pentru că, până la urmă, pixul și foaia, foarfeca și pensula… încă sunt alături de mine, sub diferite forme.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s