Mic îndrumar pentru cei care doresc să devină spectatori de teatru

dsc_0015

1. În general spectacolele au o ora de începere anunţată în programul teatrului, pe site-uri, la televizor, sau la sursa din care aţi aflat despre spectacol. Ora aceasta nu este aproximativă. Este fixă, iar tu, spectatorule, trebuie să o respecţi. Asta înseamnă că trebuie să ajungi în locaţia unde se desfăşoară spectacolul cu minim 15 minute înainte de ora anunţată, preferabil 30 – astfel vei avea timp să te relaxezi, să bei un ceai cald sau să stai să te uiţi pe pereţii foaierului, dezgolindu-ţi sufletul de aglomeraţie, stres şi alte elemente care te pot disturba.

2. NU POŢI AVEA PRETENŢIA SĂ INTRI ÎN SALĂ DUPĂ ÎNCEPEREA SPECTACOLULUI, nu poţi avea pretenţia nici măcar să ţi se returneze banii pe bilet dacă ai întârziat. Spectacolul a început, actorii sunt pe scenă şi vibrează cu sufletul la nişte frecvenţe înalte. Paşii tăi, uşa care se deschide, lumina care pătrunde în sală distruge această vibraţie. Respectă-ne!

3. Stai liniştit pe scaun. Chiar dacă actorii sunt aproape de tine şi îi poţi atinge dacă întinzi mâna, stai liniştit. Nu vorbi cu ei, nu le da replici care poate pe moment ţi se par inteligente. Chiar dacă vrei să accepţi sau nu, tu nu faci parte din spectacol – dacă doreşti, există pe net multe şcoli de actorie unde poţi juca în propriul tău spectacol. (La teatrul În Culise există unele spectacole în care e bine să şi vorbeşti. Doar că atunci vei fi întrebat, actorii vor intra în vorbă cu tine. Dacă se întamplă asta, este în regulă să vorbeşti, să faci chestii, e ok, e prevazut de atunci când spectacolul s-a repetat. Sunt însă şi spectacole unde actorii trăiesc povestea doar cu partenerii de scenă. Atunci e bine să taci.)

4. În timpul spectacolelor se poate întâmpla să ai anumite nevoi. Să ţi se facă foame, sete sau alte nevoi acceptate ca fiind umane. NU PLECA SĂ ÎŢI IEI O BERE ÎN TIMPUL SPECTACOLULUI (vezi punctul 2). D-aia scrie la intrare în sală că poţi să iei băutura de la bar cu tine ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA spectacolului. Ia câte beri crezi că ai nevoie să bei într-o oră, maxim o oră jumătate cât durează spectacolul şi odată intrat în sală încearcă să faci cât mai puţin zgomot cu putinţă. Acest ritual este valabil şi pentru pipi sau alte nevoi.

5. Nu te speria când ajungi şi vezi că încă nu este permis accesul în sală. Relaxează-te, este normal. Actorii încă se pregătesc să-ţi ofere o experienţă deosebită. Dacă în calea ta spre locul pe unde se face accesul există un obstacol (un panou, o capră cu afişul etc.), asta înseamnă că mai ai de aşteptat. Nu înlătura obstacolul personal, avem pe cineva angajat să facă asta şi să vă anunţe momentul în care puteţi intra.

6. Ai un prieten în distribuţie. Perfect. Bravo! Eşti tare! NU ÎL CĂUTA cu 5 minute înainte de spectacol prin sală, prin culise sau oriunde. S-ar putea să-l deranjezi. Dacă nu pe el, pe ceilalţi colegi ai lui, care pregătesc momentul începerii spectacolului şi lucrează cu nişte energii şi gânduri. Respectă-i!

7. Biletul la teatru este foarte ieftin. Nici nu iţi dai seama cât de ieftin e. 20 de lei înseamnă câteva ţigări, 2 beri în centrul vechi, jumătate de masă “La Mama” şi în niciun caz nu reprezintă adevarata valoare a întâmplării. Asta pentru că noi, artiştii, suntem băieţi şi fete de gaşcă şi vrem ca tu, spectatorule, să ai acces la cultură, la creaţia noastră şi vrem să aduci cu tine cât mai mulţi prieteni. Asta nu înseamnă că în preţul biletului cumperi dreptul de a fi nesimţit, dreptul de a nu ne respecta pe noi şi pe ceilalţi din jurul tău sau dreptul de a ne considera sclavii sau bufonii tăi. Nu jucăm la tine în sufragerie, nu suntem rude cu rudele tale, suntem nişte oameni care încercăm să ţinem în viaţă, din punct de vedere cultural, aceaste meleaguri.

8. În general, gândeşte-te de 2 ori înainte să alegi să cumperi un bilet la teatru. E un pic diferit decât atunci când te uiţi la “Căsătoreşte-te cu mine” sau “Copii şi Părinţi” sau “Narcisa Salbatică”. S-ar putea să nu poţi să faci toate lucrurile pe care le faci în intimitatea căminului tău. Te rugăm, gândeşte-te bine dacă poţi să te abţii o oră de la pipi, papa, sex şi altele. Gândeşte-te dacă eşti pregătit să primeşti o poveste live, fară retuşuri, fară duble, fară plasă de siguranţă în mintea şi în inima ta. Dacă eşti pregătit să ne iubeşti pentru că noi te iubim pe tine şi te vrem lângă noi, doar că avem şi noi nişte mici nevoi pe care te rugăm, nu le considera absurde.

Iţi mulţumim.

Acest articol este valabil pentru orice spaţiu în care se joacă teatru sau alte “manifestări cu caracter cultural” şi poate suferi modificări şi adăugiri în timp, după ce mai depistăm şi alte tipuri de comportament deviant în sala noastră de teatru.

Cristian Bajora – regizor si preşedinte al Asociaţiei Culturale În Culise

9. Iata si punctul 9. Discutiile tale cu iubita, iubitul, prietena, prietenul, fie ele si despre ceea ce tocmai urmariti, nu ne intereseaza. Nici pe noi si nici pe ceilalti spectatori din sala. Si chiar daca ne-ar interesa, ne putem intalni dupa spectacol, sau puteti ramane in sala sa discutam ce a ramas nediscutat. NU VORBI, NU TE SARUTA, NU TE PIAPAI cu nimeni in timp ce esti in sala de teatru!

10. Pune telefonul pe modul silentios. Punct.

 

Articol realizat de regizorul Cristian Bajora

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s